суботу, 23 березня 2019 р.

Творення супер-розуму, досконалішого за усе людство разом узяте

Цілком реально, що на певному етапі ми дійдемо до виникнення інтелекту рівня AGI — тобто такого програмного забезпечення, яке буде дорівнювати чи перевершувати людський розум. Чи означатиме це, що комп’ютери будуть повністю вміти і знати все те, що знають і вміють дорослі люди? Швидше за все, ні — через свою електронну «начинку» вони будуть набагато ефективнішими за нас за низкою параметрів:
  • Швидкість — частота роботи нейронів сягає 200 Hz, а сучасних мікропроцесорів — від 2 GHz (що в 10 мл разів швидше)
  • Пам’ять —  забувати чи плутати факти і дані у світі штучного інтелекту набагато складніше, аніж в людському. Комп’ютер може запам’ятовувати більше фактів за 1 секунду, аніж здатен людський мозок за 10 років. Також ємність комп’ютерної пам’яті можна збільшувати ледь не безкінечно, у той час як людський мозок має обмежені можливості у цьому.
  • Продуктивність — точність та потужнісь передачі інформації у комп’ютерів перевищує ці ж показники у нейронів людини; до того ж, пікові можливості людського мозку згасають із часом, а комп’ютери можуть не втомлюватися і працювати однаково ефективно цілодобово увесь тиждень.
  • Здатність збирати дані та опрацьовувати їх — робота людей у групах завжди має безліч перешкод, бо ма спілкування та порозуміння потрібен час, а ще в командах людей є складна ієрархія прийняття та передачі рішень. Із зібльшенням групи людей ця система стає все менш і менш результативною. А комп’ютер може синхронізувати одночасно сотні і тисячі процесів, при цьому не знижуючи показників роботи через втому чи складність ланок передачі даних.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проблема «Останнього винаходу» Зі створенням ASI всі спроби людства навчити його мислити так, як мислить людина, будуть безуспішними: ма...