суботу, 23 березня 2019 р.

Про рівні штучного інтелекту

Штучний інтелект (або AI) — термін, що застосовується для опису інтелектуальних можливостей комп’ютерів для прийняття рішень. Більшість експертів у цій сфері сходяться на тому, що є три категорії (або типи) штучного інтелекту:
  • Штучний інтелект вузького спектру, або ANI( Artificial Narrow Intelligence) — перший рівень штучної свідомості, яка спеціалізується на прйнятті рішень лише в одній сфері: наприклад, може обіграти світового чемпіона із шахів, але може зробити тільки це і нічого більше.
  • Загальний штучний інтелект, або AGI (Artificial General Intelligence) — штучний інтелект другого рівня, який досягає та перевершує рівень звичайної людської свідомості: може розв’язувати математичні та логічні завдання, абстрактно мислити, порівнювати та засвоювати складні ідеї, швидко навчатися, в т.ч. — із власного досвіду.
  • Штучний суперінтелект, або ASI (Artificial Super Intelligence) — третій рівень розвитку технологій штучного інтелекту, де він є розумнішим, аніж усе людство разом узяте, спочатку трохи, а згодом як результат самонавчання — у трильйони разів.
Якщо вести мову по сучасний стан речей, то ми в багатьох сферах життя опанували та запровадили системи, котрі викнористовують ANI: таких систем чимало у наших автівках; така систенма ленжить в основі роботи пошуковика Google, у основі стрічки новин Facebook. Сучасни антиспам-фільтри у нашій пошті та системи автопілотування літаків, навіть наші смартфони частково та низка ігор — це результат роботи ANI. Складні системи вузькопрофільного штучного інтелекту використовують у виобництві, фінансах, на біржах, у військовій сфері.
Збій чи помилка у ANI-системах не є критичним явищем загальнопланетарного масштабу: так, подібний збій може спричинити падіння літака, відмову обладнання ядерного реактора чи навіть обвал на фінансовому ринку (як збій у трейдерському програмному забезпеченнні, що стався 2010 року і отримав назву Flash Crash). Але в цілому ANI не може сприинити катастрофу, яка би загрожувала життю людства, тому завданням науковців є створення більш складних та відносно безпечних систем штучного інтелекту, які керують устаткуванням чи програмними комплексами.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проблема «Останнього винаходу» Зі створенням ASI всі спроби людства навчити його мислити так, як мислить людина, будуть безуспішними: ма...